home terugluisteren programma uitloggen
Podcastconferentie

Voor het eerst organiseren we een podcastconferentie: op 18 September in de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord offline. In verband met de maatregelen rondom COVID-19 koop je als bezoeker toegang tot het programma voor één track. Iedere track heeft specifieke workshops, panels en presentaties en per track is er plek voor maximaal 30 bezoekers. Het programma van de conferentie wordt niet gestreamed – tenzij er weer een volledige lockdown komt. Bekijk hieronder het programma en koop je toegangsplek voor één track. Een kaartje is inclusief lunch, BTW, servicekosten én online toegang tot het programma op 19 september. Let op: het programma van de track Claiming Space is Engelstalig.

Track: Claiming Space (EN)

Opening meditation

Communally tune into the conference in this mediation led by Michelle de Bruijn.

Host: Noleca Radway

Noleca Radway is the Director of Operations of Domino Sound, a queer, Black woman-owned network & production company creating authentic, inclusive and disruptive media content. She is the producer and host of progressive parenting podcast, Raising Rebels. She is the director of The Cheat Code and executive producer of The Color Grade.

How to Start from Scratch

Join Noleca in conversation with Renay Richardson of Broccoli Content as they discuss the journey to start an independent podcast production company. Renay will share her motivation to start from scratch after years in the audio business, what she has learned and how she continues to shape the industry.  The discussion will be followed by a Q&A.

Acast Presents: breaking into the podcasting space

Podcasting platform Acast will offer tips and best practices for starting and growing a podcast. In the session, content expert, Joanna Aveillan, will cover how to make an attention-grabbing show, advice on structuring sound and content, and strategies for growing an audience.

Hot Topics in the Industry

Join Noleca and Ashley Carman, senior reporter for The Verge, to talk about hot topics in the industry. Topics will include among others the struggle over IP and RSS feeds in podcast production, as recently reported on by Ashley.

Workshop: Recording During a Pandemic

Join Domino Sound as they share best practices for recording during lockdown. They will share the best equipment to get high quality sound when you can not record in studio as well as production techniques for getting everyone to sound like they are in the same room.

Drinks & Lunch

Drinks & Lunch will be an excellent opportunity to meet fellow podcasters and are presented in the room and outside afterwards (depending on the rain).

Black Queer Visibilty Through Audio
13.00 - 14.00

Josh Rivers of the Busy Being Black podcast will share his path to podcasting. Josh uses the podcast medium to push back against the erasing of Black Queer lives. Join us as Josh Rivers tells his story.

The visit of Josh Rivers is made possible by Het Nieuwe Instituut’s International Visitors Programme with the support of the Ministry of Foreign Affairs.

Track: innovatie (NL)

Gezamenlijke openingsmeditatie

Begin de ochtend rustig met deze meditatie door Michelle de Bruijn

Host: Rowan Blijd

Rowan Blijd is programmamaker bij KRO-NCRV en houdt zich bezig met innovatieve programmaformats. Als host is ze scherp en achter de schermen werkt ze aan haar eerste eigen podcastproject.

Workshop: podcastreclames

Wat maakt een goede podcastreclame? Flip Kylian Adams, die bij Dag en Nacht Media verantwoordelijk is voor de advertenties vertellen er alles over. Met tips en top en cases van onder andere Auto.nl.

Presentatie Podcast & Audio on demand standaard

Het Radio Advies Bureau (RAB) en het Nationaal Luister Onderzoek (NLO) presenteren de nieuwe “Podcast & Audio on demand” standaard. Iedere podcaster kan zich hiervoor aanmelden. In het vierde kwartaal van 2020 zal de lijst live gaan. Op die manier dragen RAB en NLO bij aan het standaardiseren van cijfers over podcast beluistering, wat essentieel is voor de verdere groei en het succes van een volwassen medium. Liedewij Hentenaar (RAB) en Frans Kok (NLO) vertellen je er alles over.

Presentatie: lessen uit de muziekindustrie

Er zijn bijzondere parallellen te trekken tussen de werelden van podcasting en muziek. Concepten uit de muziekindustrie, denk aan luisterplatforms, radiostations, muzieklabels, worden steeds vaker toegepast in podcastland. De oprichters van podcastlabel Topcast Media komen uit de muziekindustrie en richten zich nu op podcasts. Welke lessen zijn er voor podcasters te trekken uit de muziekindustrie? Freek Heinen, medeoprichter van Topcast Media, licht hun visie toe.

Panel: Podcast communities bouwen

Podcastluisteraars zijn bovengemiddeld betrokken, maar hoe bind je die luisteraars aan je podcast? En hoe onderhoud je zo’n netwerk? En wat zijn de mogelijkheden om van luisteraars donateurs te maken? In dit panel bespreken, Nydia van Voorthuizen (DAMN, HONEY), Jurre Haak (Vriend van de Show platform) en Titus van Dijk (Zelfspodcast) over hoe ze hun achterban op vernieuwende manieren bereiken en inzetten.

Q&A Wil Williams

Amerika wordt vaak gezien als het voorland van de ontwikkelingen op podcastgebied. We spreken met schrijver en podcastrecensent Wil Williams over de actuele ontwikkelingen in de podcastwereld en vragen haar in de glazen bol te kijken. (Dit programma onderdeel is Engelstalig)

Lunch & Borrel

De lunch en borrel, die vanwege de maatregelen rondom COVID-19 in de zaal en bij mooi weer buiten geserveerd zullen worden, is de uitgelezen mogelijkheid om mede-podcasters te ontmoeten.

Track: storytelling (NL)

Host: Romanee Rodriguez

Romanee Rodriguez ontwikkelt podcasts voor onder andere de Correspondent, het Zuidelijk Toneel en de Bezige Bij. Als theatermaker heeft ze een eigen blik op storytelling en podcasts.

Workshop: De Ademrevolutie

De adem is de onzichtbare, geheime kracht van de podcaster. De missing link tot een goed gebruik van je adem en stem ligt in rust, balans én in de onderbuik. Siona Houthuys (Audiocollectief Schik) licht in deze workshop haar holistische visie op stemgebruik toe en zet je aan het werk met enkele oefeningen uit het nieuwe boek De Ademrevolutie.

Het bezoek van Siona Houthuys wordt mede mogelijk gemaakt door het International Visitors Programme van Het Nieuwe Instituut met steun van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Presentatie: Lessen uit de Theaterwereld

Veel succesvolle podcasters zijn theatermakers, welke trucs en technieken kunnen ‘gewone’ podcasters van hen leren? Regisseur Thabi Mooi studeerde in 2012 af aan de Theateracademie in Amsterdam en creëert intieme documentaire verhalen met audio, muziek, monologen én film. Op dit moment werkt ze aan de ontwikkeling van een nieuwe podcastserie.

Panel: voorbij de audiotour

Veel musea zijn aan het podcasten geslagen. Op creatieve wijze krijgen de verhalen in de collecties en exposities een nieuw podium, publiek en diepgang. In dit panel spreken makers van drie nieuwe en interactieve podcasts over hun werkervaringen met musea. Met Zoë Papaikonomou (Genderful World voor het Tropenmuseum), Marije Schuurman Hess (Van Gogh belicht: de brieven voor het Van Gogh museum) en Geert van de Wetering (Wandkunst? Want Kunst! voor Het Van Eesterenmuseum)

Q&A Saar Slegers

Een droomproject: vier jaar lang een wetenschapper volgen die naar de maan wil. Maar hoe maak je vervolgens met al dat materiaal een coherente podcast? Saar Slegers publiceerde dit jaar de podcast ‘De Man en de Maan’ en in deze Q&A kun je haar ‘t hemd van het lijf vragen.

Lunch & borrel

De lunch en borrel, die vanwege de maatregelen rondom COVID-19 in de zaal en bij mooi weer buiten geserveerd zullen worden, is de uitgelezen mogelijkheid om mede-podcasters te ontmoeten.

Gezamenlijke openings

Begin de ochtend rustig met deze meditatie door Michelle de Bruijn.

Gezamenlijke openingsmeditatie

Tune gezamenlijk in met deze ochtend podcastmeditatie door Michelle de Bruijn.

Het Podcastfestival 2020 is een initiatief van het Podcastnetwerk en wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie, Stichting Democratie en Media, het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, het Anderhalvemetersteunfonds van de gemeente Nijmegen, de Landelijke Stichting Blinden en Slechtzienden, de Katholieke Stichting Blinden en Slechtzienden, Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Topcast Media, Hindenburg, Auto.nl en in samenwerking met Tolhuistuin, Oneworld, VPRO Gids, Podnews, Dag en Nacht Media, Women Inc. en Riverside.fm

partners podcastfestival 2020

Het Podcastfestival 2019 wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie, het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie, Stichting Democratie & Media, het Nederlands Letterenfonds, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, audio-editing app Hindenburg en Auto.nl, in samenwerking met Tolhuistuin en Dag en Nacht Media. Het bezoek van Tim Howard wordt mede mogelijk gemaakt door het International Visitors Programme van Het Nieuwe Instituut met steun van het ministerie van Buitenlandse Zaken.