Pitchwedstrijd 2021


Dit jaar vindt tijdens het Podcastfestival voor de derde keer een pitchwedstrijd plaats, maar voor het eerst in vernieuwde vorm! We roepen dit jaar namelijk niet één, maar drie winnaars uit. Iedereen met een goed idee voor een podcast kan meedoen in één van de volgende drie categorieën: Journalistiek/verhalend, Fictie of Talkshow. Elke categorie is gekoppeld aan een vooraanstaand podcastproductiehuis, die de winnaars een jaar lang zullen begeleiden bij het produceren van de podcast.Pitchen


Om mee te doen neem je een audiopitch op van maximaal 90 seconden. Daarin presenteer je je idee. Daarnaast lever je een korte tekst aan waarin je, in maximaal 400 woorden, je team en/of jezelf voorstelt. Geef daarin antwoord op de volgende vragen:
– In welke categorie valt je podcast?
– Waar gaat je podcast over?
– Waarom moet jij of moeten jullie het maken?
– Waarom moet het juist nu gemaakt worden?
– Hoe gaat de podcast eruit zien?

Stuur je pitch uiterlijk zondag 12 september 23.59 uur naar pitchwedstrijd@podcastnetwerk.nl en vermeld de categorie van je podcast in het onderwerp.Productiehuizen


Dipsaus (Talkshow)

In 2016 startten Ebissé Rouw, Anousha Nzume en Mariam El Maslouhi de podcast Dipsaus om verhalen en maatschappelijk relevante onderwerpen te vertellen vanuit het perspectief van vrouwen van kleur. Inmiddels hebben ze daar met Dipsaus Podcast als productiehuis nog twee belangrijke titels aan toegevoegd: Fufu en Dadels en SPECTRUM.

Dag & Nacht Media (Journalistiek/Verhalend)

Met 42 podcasts en 6,5 miljoen luisteraars per maand is Dag & Nacht Media het grootste podcastplatform van Nederland. Ze maken zelf nieuwe podcasts, helpen anderen met het maken van podcasts en verbinden bestaande podcasts aan adverteerders. Misschien ken je wel De Vlaamse Kunstroof of de winnaar van de eerste pitchwedstrijd in 2019: De Witte Stok.

Topcast Media (Fictie)

In korte tijd heeft Topcast Media een belangrijke rol in het podcastlandschap verworven. Zo produceerde ze in samenwerking met Harm Duco Schut (Internationaal Theater Amsterdam) en Loek Hennipman (HKU) de vierdelige fictiepodcast Staatsgeheim. Deze maand hebben ze hun nieuwste Topcast Original uitgebracht: Helden.Jury en winnen


De winnaars worden bekend gemaakt in het live juryoverleg op het Podcastfestival 2021 op vrijdagavond 24 september in de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord. Als je wint kun je meteen aan de slag met je idee: je wint een jaar lang begeleiding van het productiehuis van jouw categorie en een ZOOM P4 opname apparaat. Ook krijgen de winnaars de kans om volgend jaar hun podcast te presenteren tijden het Podcastfestival 2022.

De jury bestaat uit Arco Gnocci (hoofdredacteur Dag & Nacht Media), Ebissé Wakjira Rouw (co-founder Dipsaus) en Freek Heinen (directeur Topcast Media). De ZOOM P4 wordt beschikbaar gesteld door ZOOM! Meer informatie over de ZOOM P4 voor podcasters vind je hier.
FAQ


Hoe ziet de procedure eruit?

Op zondag 12 september om 23.59 sluiten de inzendingen. Elk productiehuis neemt in de week daarna de inzendingen van zijn eigen categorie door en besluit welke drie inzendingen met categorie die finale halen. Je hoort op maandag 20 september of je wel of niet in de finale staat.

Wie waren eerdere winnaars?

In 2019 wonnen Sander Smale en Tatjana Wehrmann de pitchwedstrijd met hun podcast De Witte Stok, waarin ze je laten zien waar zij als blinden letterlijk en figuurlijk tegenaan lopen. In 2020 won Marieke de Veer met haar podcast Een gewichtige zaak.

Ik heb geen ervaring met podcasts maken, is dat erg?

Zeker niet! We kijken naar het idee, niet naar ervaring. Als je de Pitchwedstrijd wint zorgen wij er samen met het productiehuis voor dat je de begeleiding krijgt die je nodig hebt.

Kan ik als ervaren podcastmaker ook meedoen?

Absoluut! Iedereen mag deelnemen aan de Pitchwedstrijd. We nemen je ervaring niet mee in de beoordeling.

Wat kan ik verwachten van de finale?

De finale vindt plaats op vrijdagavond 24 september in de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord. Iedereen kan daar live bij zijn en een kaartje kopen, al zal het aantal plekken door de maatregelen rondom COVID-19 beperkt zijn. Meer informatie over de kaartverkoop en tijden volgt snel! Om een idee te krijgen van hoe het eraan toe gaat kun je het juryberaad uit 2019 terugluisteren in de feed van het Podcastfestival en die uit 2020 hier (inloggen vereist).

Krijg ik feedback als ik niet door ben?

De jury vult tijdens de voorselectie per podcast een feedbackformulier in. We sturen deze feedback als je niet door bent naar je toe.

Ik heb een andere vraag

Voor overige vragen kun je mailen naar mila-marie@podcastnetwerk.nl