Programma Podcastfestival 2021


Bekijk hieronder het programma per stad en koop snel je kaartjes! We houden overal rekening met de 1,5m-maatregel, dus de beschikbaarheid per zaal is zeer beperkt. Let op: je koopt voor workshops en de liveshows in Amsterdam ’s avonds los kaartjes, voor de avondprogramma’s in Groningen, Nijmegen en Utrecht koop je één kaartje.23 september
Forum Groningen


DOORLOPEND: ‘Wandelaflevering’ De Eeuw van de Amateur

De Eeuw van de Amateur heeft de noordelijke stad al talloze malen genoemd in hun podcast, en nu zijn ze er weer! Voor het Podcastfestival maken zij een speciale aflevering langs bijzondere plekken in het centrum van Groningen, waar host Botte Jellema twintig jaar geleden gestudeerd heeft. Deze aflevering is vanaf 23 september te beluisteren voor iedereen, maar het is natuurlijk het leukst als je de route meewandelt via de kaart die daags voor aanvang op onze site gepubliceerd zal worden.

De wandeling is gratis te luisteren via de podcastfeed van De Eeuw van de Amateur  of via deze feed in 13 stops te wandelen. Bekijk de route hier.

Workshop: Podcasting 101
15.00 - 17.30

Je hebt een prachtig verhaal te vertellen en je voelt aan álles dat dat verhaal een podcast moet worden. Maar waar begin je? In deze workshop leren radio- en podcastmaker Marjolein Knol (Buiten de Muren en De Hilte 11) en Amanda Brouwers (PodGront) jou om een verhaal met audio te vertellen. Voor iedereen die enthousiast wordt van verhalende podcast en daar meer over wil leren.

Koop hier een kaartje voor deze workshop.

AVONDPROGRAMMA GRONINGEN
19.00 - 23.00

Voor het avondprogramma koop je één kaartje waarmee je de hele avond onder de pannen bent. Koop hier een kaartje voor het avondprogramma.

PARELS UIT HET NOORDEN

Welke podcasts mag je dit jaar absoluut niet missen? We zetten de noordelijke makers voor je op een podium en lichten vast een tipje op van de sluier. De podcasts variëren van onopgeloste moordzaken en de Drentse muzikant Harry Muskee tot een wandelroute van PeerGroup. Allen hebben ze met toewijding een artistieke productie in touw gezet. Ben je zelf maker? Dit is je kans om andere verhalende podcastmakers uit het noorden te ontmoeten! Met Annique Oosting, Roy van Gool, Tom Tieman en Krina Huisman.

PERFORMANCE MYRON HAMMING

Stadsdichter Myron Hamming laat zich inspireren door het thema ‘Neem me mee’ en verzorgt een spokenword-performance. Hij zal een artistieke interpretatie geven van dit thema en een voordracht schrijven speciaal voor deze avond. 

ILLUSTERE FIGUREN – INTERGALACTISCHE HOORSPELEN

Dit jaar verlaten we met theatergroep Illustere Figuren ons hemellichaam en stijgen op naar de ruimte. In de Intergalactische Hoorspelen creëren de mannen een eigen universum met alledaagse en ongebruikelijke voorwerpen en geven een absurde draai aan maatschappelijke thema’s als plastische chirurgie, babyboom, geldcreatie en keuzestress. 

AN EVENING WITH SEAN COLE

Sean Cole is a producer at This American Life. During his talk, he will play some of his favourite pieces of audio – from his own work and from other shows – that deliver you to another place or time. He will discuss the transportative power of sound.

FC GRONINGEN DÉ PODCAST

In Groningen Stad zijn er maar liefst drie podcasts over de groen-witte voetbalclub: Kon Veel Minder de Podcast, De Koffiecorner en Radio Milko. En die makers zijn het lang niet altijd met elkaar eens. Wij zetten ze voor het eerst sinds podcastheugenis gebroederlijk samen in een ruimte om een voorbeschouwing te geven op het nieuwe seizoen. Als dat maar goed gaat.

Koop hier een kaartje voor het avondprogramma.

Randprogramma

Overdag vinden er enkele liveshows plaats in het Forum:

15:00-16:00 HOOGGEËERD PUBLIEK

Hooggeëerd Publiek is dé cultuurpodcast van het Noorden. Elke twee weken praten verslaggevers Kirsten van Santen en Joep van Ruiten je op donderdag bij over de leukste, spannendste en beste cultuurevenementen van Drenthe, Friesland, Groningen en daarbuiten. Wat moet je zien, wat mag je beslist niet missen en wat kun je met gerust hart laten schieten? Van festival tot musical en van Netflix-serie tot de beste boeken, je hoort het allemaal bij Hooggeëerd publiek!

16:00-17:00 DERTIG DOEN

Lidian en Patriecia worden dertig. Dat vinden ze nogal wat. Daarom leggen ze hun laatste maanden als twintigers vast in een podcast: Dertig Doen. Daar komt van alles aan bod: van rimpelraadsels tot baarmoederpraat en gesprekken over geluk, vriendschap en moederliefde. Ondertussen werken de twee challenges af voor de rubriek: de-dit-moet-je-doen-voor-je-dertigste-challenge.

17:00-18:00 TZUMCAST

De Tzumcast is een gezellige boekenclub waarin vier literatuurliefhebbers elke aflevering een nieuw Nederlands boek bespreken. De inhoud en stijl van het werk worden onder de loep genomen en voorzien van achtergronden en commentaar, dikwijls gepaard met vrolijk gekeuvel over aanverwante zaken. Uiteindelijk velt het viertal een streng doch rechtvaardig oordeel, waarbij het vaak uitdraait op een felle discussie tussen de vier bevlogen besprekers.

Op het Podcastfestival bespreken we de roman Willem die Madoc maakte van Nico Dros: een wervelende avonturenroman over de donkere middeleeuwen, waarin de hoofdpersoon zich van kloosterling tot ridder ontpopt en uiteindelijk zelfs meerdere historische werken uit de Middelnederlandse literatuur opschrijft. We gaan uitgebreid in op de historische context van het boek, de verwijzingen naar klassieke verhalen en de knappe en spannende vertelling die de auteur geconstrueerd heeft. Na afloop is er gelegenheid om vragen te stellen of in discussie te gaan met het olijke viertal.


24 september Amsterdam TOLHUISTUIN


Podcastconferentie 2021
10.00 - 17.00

De conferentie is voor (aspirant) professionele podcasters. Bekijk hier het programma van de conferentie.

Liveshow Domme vragen bestaan wel
19.00 - 20.30

Domme vragen bestaan niet? One’sy Muller en Vinny Tailor zijn erachter gekomen dat domme vragen wél bestaan! In de podcast Domme Vragen Bestaan Wel onderzoeken One’sy en Vinny samen met een gast wat ongemakkelijke, pijnlijke, directe, grappig bedoelde of kwetsende vragen en opmerkingen met iemand doen. Eerdere seizoenen kwamen thema’s als dik zijn, homoseksualiteit en racisme aan bod. In deze speciale live editie van hun podcast duiken ze met een vegetariër in alle ‘domme’ vragen en opmerkingen die diegene krijgt over zijn levensstijl.

Koop hier een kaartje voor deze liveshow.

Liveshow The Europeans
19.00 - 20.30

The Europeans, the “semi-serious, semi-silly, Brexit-free show from a reporter in Paris and an opera singer in Amsterdam”, are doing their first live show ever! Join Katy and Dominic for conversations and stories about all things European.

Buy a ticket for this show here.

LIVESHOW MET NERDS OM TAFEL
19.00 - 20.30

Met Nerds Om Tafel doet voor het eerst in jaren weer een liveshow, en voor het eerst op het Podcastfestival! Schuif aan bij Randal, Jurian, Floris, Maarten en een speciale gastnerd dr. ir. Wieger Wamelink. Wieger is exobioloog en onderzoekt hoe wij voedsel gaan verbouwen op de Maan en Mars 🚀

Koop hier een kaartje voor deze liveshow.

LIVESHOW NRC VANDAAG
21.00 - 22.30

Iedere werkdag neemt NRC je mee naar een totaal andere plek op de wereld in Vandaag. Volgens sommige onderzoeken is dit zelfs de best beluisterde podcast van Nederland! Maar hoe doen ze dat, Vandaag maken? In deze liveshow presenteert NRC een speciale aflevering waarin ze je meenemen op de redactie van hun dagelijkse podcast. Achteraf is er ruim de tijd om al je vragen stellen aan de makers!

Koop hier een kaartje voor deze liveshow.

Juryberaad Pitchwedstrijd
21.00 - 22.30

Bloedstollende finale van de vernieuwde Pitchwedstrijd. Leer wat een podcastpitch een goede pitch maakt door te luisteren naar het commentaar van de juryleden. En uiteraard maak je meteen kennis met de winnaars in de categorieen ficie, verhalend/journalistiek en talkshow! Met Arco Gnocchi (Dag en Nacht Media), Freek Heinen (Topcast media) en Ebissé Wakjira-Rouw (Dipsaus).

Koop hier een kaartje voor het juryberaad en lees hier meer over de Pitchwedstrijd.

Keynote Stephanie Foo (ENG)
21.00 - 22.30

Guest of honor Stephanie Foo (former producer This American Life and Snap Judgment) presents a virtual keynote on how to evoke the transportative power audio has to offer. Working from examples, she’ll show what you need to take into account from the moment you form an idea all the way to the scoring phase.

Unfortunately, Stephanie Foo won’t be able to join us physically, but we will connect with her via a videocall at the Tolhuistuin.

Buy a ticket for the keynote here.


25 september Stadsschouwburg Nijmegen


Workshop: Storyboarding voor Podcasts
12.00 - 15.00

Je hebt een computer vol opnames, je hoofd loopt over met kennis over het onderwerp van je podcast en je weet precies wat je je luisteraars mee wil geven. Nu hoef je het alleen nog maar te vertellen….

In deze workshop ga je zelf aan de slag met het maken van jouw podcast. Hanneke Hendrix (schrijver, hoorspel- en podcastmaker) helpt jou met het meenemen van je luisteraars een verhaal in, het spannend houden van een aflevering en serie – ofwel hoe je al die verzamelde opnames en informatie omvormt tot een podcast(serie) die mensen aan hun podcastapp gekluisterd houdt. Neem je aantekeningen, draaiboeken en verhaallijnen vooral mee, zodat Hanneke je écht kan helpen met de vragen waar je tegen aanloopt.

Koop hier een kaartje voor deze workshop.

Avondprogramma Nijmegen
20.00 - 23.00

ORAL HISTORY & PODCASTS

Oral history is het bestuderen en verzamelen van levensverhalen en getuigenissen van mensen. Aan de hand van deze verhalen ontdekt men welke betekenis mensen geven aan grote en ogenschijnlijk kleine gebeurtenissen in hun leven. Vaak ligt de focus bij oral history op mensen of groepen van wie het perspectief niet altijd gehoord wordt.

De laatste jaren zien we dat ook in podcasts juist deze verhalen vaker naar voren komen. Tijdens Oral History & Podcasts horen we wat oral history inhoudt en gaan verschillende podcastmakers in gesprek met experts op het gebied van deze onderzoeksmethode over wat de overeenkomsten zijn tussen podcasts en oral history, en wat ze voor elkaar kunnen betekenen en/of van elkaar kunnen leren. In dit gesprek hoor je van:

Dr. Dienke Hondius (VU) is historicus en werkt als universitair docent geschiedenis voor de Vrije Universiteit. Tijdens het podcastfestival neemt ze ons mee in het gebruik van interviews bij historisch wetenschappelijk onderzoek.

Smita James en Chris Lomans maken “De Staat van het Verhaal”. De Staat van het Verhaal is een verhalenproject. Het is een plaats voor onvergetelijke verhalen. In podcasts en artikelen geven ze aandacht aan verhalen van maatschappelijke waarde. Verhalen die we niet kunnen missen, omdat we als mens – maar ook als maatschappij – niet compleet zijn als we ze niet kennen. 

In mijn “Mijn oma de soldaat” gaat journalist Jorien Wallast op zoek naar het vergeten vrouwenkorps van het KNIL. Jorien starte een zoektocht door archieven, getuigenissen en depots, met een aantal bijzondere ontmoetingen tot gevolg. Met elke nieuwe vondst brengt Jorien Wallast het soldatenverleden van haar oma Mies verder tot leven. 

LIVE HOORSPEL

Je zet je koptelefoon op, drukt op play en komt zomaar terecht in een andere wereld. Met dit live hoorspel keren we audio maken binnenstebuiten: voor je ogen – en oren – komt live een hoorspel tot stand. Je bent niet langer een passieve luisteraar, maar onderdeel van het hele proces. Nikki Dekker, maker van o.a. Iets Doen, Hoe doe je dat? en Ansicht, neemt ons mee.

WINNAAR PITCHWEDSTRIJD 2020

Vorig jaar won Marieke de Veer de pitchwedstrijd tijdens het Podcastfestival 2020. Haar pitch was voor de podcast Een Gewichtige Zaak, waarin ze onderzoekt waarom haar overgrootvader 100 jaar geleden dezelfde keuze maakte als zij recentelijk deed: vertrekken naar Londen. Vanavond vertelt ze over haar podcast, horen we de trailer en zien we of ze het advies van de jury heeft opgevolgd om een nieuwe naam te kiezen.

PODQUIZ

Het podcastfestival kan eigenlijk niet meer zonder. Na een zenuwslopende digitale editie tijdens het festival 2020 sluiten we de Nijmeegse dag van het festival wederom af met een podquiz. We hebben daarvoor Sander Denneman en Lennaert Lubberding van de podcast ThuisPubQuiz uitgenodigd. De naam zegt het al: zij maken iedere twee weken een puquiz die je gewoon lekker thuis kunt spelen, of tijdens de lockdown met je vrienden over Zoom.  Omdat de coronamaatregelen langzamerhand op hun einde lijken te lopen, leek het ons een fantastisch idee om deze pubquiz live te spelen, in een café, met zijn allen bij elkaar. Revolutionair! Uiteraard gaat deze editie volledig over podcasts.

Koop hier een kaartje voor het avondprogramma.


26 september Tivoli Utrecht ism ILFU


WORKSHOP: DE ADEMREVOLUTIE
15.00 - 17.00

De adem is de onzichtbare, geheime kracht van de podcaster. De missing link tot een goed gebruik van je adem en stem ligt in rust, balans én in de onderbuik. Carry de Clercq, docent aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen richting Acteren en Woordkunst licht in deze workshop haar holistische visie op stemgebruik toe en zet je aan het werk met enkele oefeningen uit het boek De Ademrevolutie dat zij met Siona Houthuys in 2020 publiceerde. Echte podcastfans kennen Carry ook als de dochter van Elisa uit de fenomenale podcastserie Bob van Audiocollectief Schik (VPRO DORST, 2017).

Koop hier een kaartje voor deze workshop.

PANEL PODCASTKRITIEK
17.30 - 18.30

Net als aan podcasts is er tegenwoordig ook geen gebrek meer aan podcasttips. Podcastkritiek, waarbij een criticus op een diepgravende wijze een podcast analyseert, staat in Nederland nog in de kinderschoenen. Dit in schril contrast met die van gevestigde kunstvormen, zoals literatuur, film en muziek. In samenwerking met het Utrechtse Domein voor de Kunstkritiek heeft het Podcastnetwerk drie critici een podcast uit het programma laten bekritiseren. Dit panelgesprek gaat in op hun ervaringen en op de vraag waar het verschil tussen een tip en kritiek zit. Gemodereerd door Elja Looijestijn (hoodredacteur De Dakhaas Utrecht en interim hoofdredacteur VPRO Gids).

Koop hier een kaartje voor dit panel.

AVONDPROGRAMMA
20.00 - 23.00

LIVESHOW BOOKS & RHYMES (EN)
The first Books & Rhymes liveshow ever! In her self-hosted and produced podcast Sarah Ozo-Irabor takes us on a musical journey through the works of new and classic authors with her guests. She will talk to Mariam El Maslouhi and Ebissé Wakjira-Rouw from Dipsaus podcast on publishing, literature and platforming marginalised voices. How does one move from grassroots organising to publishing, and back to podcasting?

LIVESHOW DIPSAUS
Dipsaus, de podcast die in 2016 werd gestart door Mariam El Maslouhi, Anousha Nzume en Ebissé Wakjira-Rouw is inmiddels uitgegroeid tot een multimediaplatform. Dit najaar verschijnt hun vierde boekpublicatie: De Goede Mama. In deze liveshow spreken ze met twee auteurs uit deze publicatie.

PREMIERE: DAT DUS
Dat Dus is een fictiepodcast voor mensen die van keukentafelpodcasts houden. Geïnspireerd door het genre Mumblecore nemen makers Dennis Gaens, Martin Rombouts en Jozien Wijkhuis je mee in de levens van Robin, Niek en Jos. Onder begeleiding van de Podcastclub luisteren we samen naar de ’nul’-aflevering, waarin we kennismaken met de personages en het productieproces induiken.

Koop hier een kaartje voor het avondprogramma.