Programma Podcastfestival 2021


Bekijk hieronder het programma per stad en koop snel je kaartjes! We houden overal rekening met de 1,5m-maatregel, dus de beschikbaarheid per zaal is zeer beperkt. Let op: je koopt voor workshops en de liveshows in Amsterdam ‘s avonds los kaartjes, voor de avondprogramma’s in Groningen, Nijmegen en Utrecht koop je één kaartje.


23 september
Forum Groningen


DOORLOPEND: ‘Wandelaflevering’ De Eeuw van de Amateur

De Eeuw van de Amateur heeft de noordelijke stad al talloze malen genoemd in hun podcast, en nu zijn ze er weer! Voor het Podcastfestival maken zij een speciale aflevering langs bijzondere plekken in het centrum van Groningen, waar host Botte Jellema twintig jaar geleden gestudeerd heeft. Deze aflevering is vanaf 23 september te beluisteren voor iedereen, maar het is natuurlijk het leukst als je de route meewandelt via de kaart die daags voor aanvang op onze site gepubliceerd zal worden.

De wandeling is gratis te luisteren via de podcastfeed van De Eeuw van de Amateur.

Workshop: podcasten op locatie <br> 13.00 - 17.00

Deelnemers worden in deze workshop uitgedaagd hun luisteraars mee te nemen naar bestaande plekken. Onder leiding van podcastmaker bij Podgront en PhD-onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen Amanda Brouwers stippelen de deelnemers een route uit in de binnenstad van Groningen en leggen verhalen vast die ze tegenkomen. Zo leer je in één dag een podcast voorbereiden, opnemen en monteren.

Koop hier een kaartje voor deze workshop.

Workshop: Podcasting 101 <br> 15.00 - 17.00

Je hebt een prachtig verhaal te vertellen en je voelt aan álles dat dat verhaal een podcast moet worden. Maar waar begin je? In deze workshop leert radio- en podcastmaker Marjolein Knol (Buiten de Muren en De Hilte 11) jou om een verhaal met audio te vertellen. Voor iedereen die enthousiast wordt van verhalende podcast en daar meer over wil leren.

Koop hier een kaartje voor deze workshop.

AVONDPROGRAMMA GRONINGEN <br> 19.00 - 23.00

Voor het avondprogramma koop je één kaartje waarmee je de hele avond onder de pannen bent. Koop hier een kaartje voor het avondprogramma.

PARELS UIT HET NOORDEN

Welke podcasts mag je dit jaar absoluut niet missen? We zetten de noordelijke makers voor je op een podium en lichten vast een tipje op van de sluier. De podcasts variëren van onopgeloste moordzaken en de Drentse muzikant Harry Muskee tot een wandelroute van PeerGroup. Allen hebben ze met toewijding een artistieke productie in touw gezet. Ben je zelf maker? Dit is je kans om andere verhalende podcastmakers uit het noorden te ontmoeten!

PERFORMANCE MYRON HAMMING

Stadsdichter Myron Hamming laat zich inspireren door het thema ‘Neem me mee’ en verzorgt een spokenword-performance. Hij zal een artistieke interpretatie geven van dit thema en een voordracht schrijven speciaal voor deze avond. 

ILLUSTERE FIGUREN – INTERGALACTISCHE HOORSPELEN

Dit jaar verlaten we met theatergroep Illustere Figuren ons hemellichaam en stijgen op naar de ruimte. In de Intergalactische Hoorspelen creëren de mannen een eigen universum met alledaagse en ongebruikelijke voorwerpen en geven een absurde draai aan maatschappelijke thema’s als plastische chirurgie, babyboom, geldcreatie en keuzestress. 

FC GRONINGEN DÉ PODCAST

In Groningen Stad zijn er maar liefst drie podcasts over de groen-witte voetbalclub: Kon Veel Minder de Podcast, De Koffiecorner en Radio Milko. En die makers zijn het lang niet altijd met elkaar eens. Wij zetten ze voor het eerst sinds podcastheugenis gebroederlijk samen in een ruimte om een voorbeschouwing te geven op het nieuwe seizoen. Als dat maar goed gaat.

AN EVENING WITH STEPHANIE FOO

Als geen ander weet onze hoofdgast Stephanie Foo hoe audio je mee kan voeren naar andere plekken, tijden of werelden. In haar werk bij Snap Judgment en This American Life wist ze geluid zo in te zetten dat je je even op een andere plek waande. Met voorbeelden uit haar eigen werk en dat van anderen laat Stephanie Foo horen waar de transportatieve kracht van audio in kan zitten. Dit gesprek wordt geleid door redacteur van de VPRO Gids Elja Looijestijn.

Koop hier een kaartje voor het avondprogramma.


24 september Amsterdam TOLHUISTUIN


Podcastconferentie 2021 <br> 10.00 - 17.00

De conferentie is voor (aspirant) professionele podcasters. Bekijk hier het programma van de conferentie.

Liveshow Domme vragen bestaan wel <br> 19.00 - 20.30

Domme vragen bestaan niet? One’sy Muller en Vinny Tailor zijn erachter gekomen dat domme vragen wél bestaan! In de podcast Domme Vragen Bestaan Wel onderzoeken One’sy en Vinny samen met een gast wat ongemakkelijke, pijnlijke, directe, grappig bedoelde of kwetsende vragen en opmerkingen met iemand doen. Eerdere seizoenen kwamen thema’s als dik zijn, homoseksualiteit en racisme aan bod. In deze speciale live editie van hun podcast duiken ze met een vegetariër in alle ‘domme’ vragen en opmerkingen die diegene krijgt over zijn levensstijl.

Koop hier een kaartje voor deze liveshow.

Liveshow The Europeans <br> 19.00 - 20.30

The Europeans, the “semi-serious, semi-silly, Brexit-free show from a reporter in Paris and an opera singer in Amsterdam”, are doing their first live show ever! Join Katy and Dominic for conversations and stories about all things European.

Buy a ticket for this show here.

LIVESHOW MET NERDS OM TAFEL <br> 19.00 - 20.30

Met Nerds Om Tafel doet voor het eerst in jaren weer een liveshow, en voor het eerst op het Podcastfestival! Schuif aan bij Randal, Jurian, Floris, Esther, Ruurd, Maarten en Sander en een speciale gastnerd uit… outer space?

Koop hier een kaartje voor deze liveshow.

LIVESHOW NRC VANDAAG <br> 21.00 - 22.30

Iedere werkdag neemt NRC je mee naar een totaal andere plek op de wereld in Vandaag. Volgens sommige onderzoeken is dit zelfs de best beluisterde podcast van Nederland! Maar hoe doen ze dat, Vandaag maken? In deze liveshow presenteert NRC een speciale aflevering waarin ze je meenemen op de redactie van hun dagelijkse podcast. Achteraf kun je al je vragen stellen aan de producers.

Koop hier een kaartje voor deze liveshow.

Juryberaad Pitchwedstrijd <br> 21.00 - 22.30

Bloedstollende finale van de vernieuwde Pitchwedstrijd. Leer wat een podcastpitch een goede pitch maakt door te luisteren naar het commentaar van de juryleden. En uiteraard maak je meteen kennis met de winnaars in de categorieen ficie, verhalend/journalistiek en talkshow! Met Arco Gnocchi (Dag en Nacht Media), Freek Heinen (Topcast media) en Ebissé Wakjira-Rouw (Dipsaus).

Koop hier een kaartje voor het juryberaad en lees hier meer over de Pitchwedstrijd.

Keynote Stephanie Foo (ENG) <br> 21.00 - 22.30

Guest of honor Stephanie Foo (former producer This American Life and Snap Judgment) presents a keynote on how to evoke the transportative power audio has to offer. Working from examples, she’ll show what you need to take into account from the moment you form an idea all the way to the scoring phase.

Buy a ticket for the keynote here.


25 september Stadsschouwburg Nijmegen


Workshop: Storyboarding voor Podcasts <br> 12.00 - 15.00

Je hebt een computer vol opnames, je hoofd loopt over met kennis over het onderwerp van je podcast en je weet precies wat je je luisteraars mee wil geven. Nu hoef je het alleen nog maar te vertellen….

In deze workshop ga je zelf aan de slag met het maken van jouw podcast. Hanneke Hendrix (schrijver, hoorspel- en podcastmaker) helpt jou met het meenemen van je luisteraars een verhaal in, het spannend houden van een aflevering en serie – ofwel hoe je al die verzamelde opnames en informatie omvormt tot een podcast(serie) die mensen aan hun podcastapp gekluisterd houdt. Neem je aantekeningen, draaiboeken en verhaallijnen vooral mee, zodat Hanneke je écht kan helpen met de vragen waar je tegen aanloopt.

Koop hier een kaartje voor deze workshop.

Workshop: Podcast editing <br> 15.00 - 18.00

In deze workshop leert Jozien Wijkhuis (freelance journalist, schrijver en radiomaker) je de basis en de fijne kneepjes van het editen van jouw materiaal. Aan het einde van deze workshop weet je hoe je van al dat verzamelde audiomateriaal een geheel kan maken.

In deze workshop is ruim de tijd om ook zelf aan de slag te gaan, dus neem je laptop en ruwe materiaal mee. Zo kun je meteen alle vers opgedane kennis toepassen op je eigen materiaal en met alle vragen terecht bij Jozien.

Koop hier een kaartje voor deze workshop.

Avondprogramma Nijmegen <br> 20.00 - 23.00

ORAL HISTORY & PODCASTS

Oral history is het bestuderen en verzamelen van levensverhalen en getuigenissen van mensen. Aan de hand van deze verhalen ontdekt men welke betekenis mensen geven aan grote en ogenschijnlijk kleine gebeurtenissen in hun leven. Vaak ligt de focus bij oral history op mensen of groepen van wie het perspectief niet altijd gehoord wordt.

De laatste jaren zien we dat ook in podcasts juist deze verhalen vaker naar voren komen. Tijdens Oral History & Podcasts horen we wat oral history inhoudt en gaan verschillende podcastmakers in gesprek met experts op het gebied van deze onderzoeksmethode over wat de overeenkomsten zijn tussen podcasts en oral history, en wat ze voor elkaar kunnen betekenen en/of van elkaar kunnen leren.

LIVE HOORSPEL

Je zet je koptelefoon op, drukt op play en komt zomaar terecht in een andere wereld. Met dit live hoorspel keren we audio maken binnenstebuiten: voor je ogen – en oren – komt live een hoorspel tot stand. Je bent niet langer een passieve luisteraar, maar onderdeel van het hele proces. Nikki Dekker, maker van o.a. Iets Doen, Hoe doe je dat? en Ansicht, neemt ons mee.

WINNAAR PITCHWEDSTRIJD 2020

Vorig jaar won Marieke de Veer de pitchwedstrijd tijdens het Podcastfestival 2020. Haar pitch was voor de podcast Een Gewichtige Zaak, waarin ze onderzoekt waarom haar overgrootvader 100 jaar geleden dezelfde keuze maakte als zij recentelijk deed: vertrekken naar Londen. Vanavond vertelt ze over haar podcast, horen we de trailer en zien we of ze het advies van de jury heeft opgevolgd om een nieuwe naam te kiezen.

PODQUIZ

Het podcastfestival kan eigenlijk niet meer zonder. Na een zenuwslopende digitale editie tijdens het festival 2020 sluiten we de Nijmeegse dag van het festival wederom af met een podquiz. We hebben daarvoor Sander Denneman en Lennaert Lubberding van de podcast ThuisPubQuiz uitgenodigd. De naam zegt het al: zij maken iedere twee weken een puquiz die je gewoon lekker thuis kunt spelen, of tijdens de lockdown met je vrienden over Zoom.  Omdat de coronamaatregelen langzamerhand op hun einde lijken te lopen, leek het ons een fantastisch idee om deze pubquiz live te spelen, in een café, met zijn allen bij elkaar. Revolutionair! Uiteraard gaat deze editie volledig over podcasts.

Koop hier een kaartje voor het avondprogramma.


26 september Tivoli Utrecht ism ILFU


WORKSHOP: DE ADEMREVOLUTIE <br> 15.00 - 17.00

De adem is de onzichtbare, geheime kracht van de podcaster. De missing link tot een goed gebruik van je adem en stem ligt in rust, balans én in de onderbuik. Carry de Clercq, docent aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen richting Acteren en Woordkunst licht in deze workshop haar holistische visie op stemgebruik toe en zet je aan het werk met enkele oefeningen uit het boek De Ademrevolutie dat zij met Siona Houthuys in 2020 publiceerde. Echte podcastfans kennen Carry ook als de dochter van Elisa uit de fenomenale podcastserie Bob van Audiocollectief Schik (VPRO DORST, 2017).

Koop hier een kaartje voor deze workshop.

PANEL PODCASTKRITIEK <br> 17.30 - 18.30

Net als aan podcasts is er tegenwoordig ook geen gebrek meer aan podcasttips. Podcastkritiek, waarbij een criticus op een diepgravende wijze een podcast analyseert, staat in Nederland nog in de kinderschoenen. Dit in schril contrast met die van gevestigde kunstvormen, zoals literatuur, film en muziek. In samenwerking met het Utrechtse Domein voor de Kunstkritiek heeft het Podcastnetwerk drie critici een podcast uit het programma laten bekritiseren. Dit panelgesprek gaat in op hun ervaringen en op de vraag waar het verschil tussen een tip en kritiek zit. Gemodereerd door Elja Looijestijn (hoodredacteur De Dakhaas Utrecht en interim hoofdredacteur VPRO Gids).

Koop hier een kaartje voor dit panel.

AVONDPROGRAMMA <br> 20.00 - 23.00

LIVESHOW BOOKS & RHYMES (EN)
The first Books & Rhymes liveshow ever! In her self-hosted and produced podcast Sarah Ozo-Irabor takes us on a musical journey through the works of new and classic authors with her guest. Get ready to bob your head and nerd out on books.

LIVESHOW DIPSAUS
Dipsaus, de podcast die in 2016 werd gestart door Mariam El Maslouhi, Anousha Nzume en Ebisse Wakjira-Rouw is inmiddels uitgegroeid tot een multimediaplatform. Dit najaar verschijnt hun derde boekpublicatie: De Goede Mamma. In deze liveshow spreken ze met twee auteurs uit deze publicatie.

PREMIERE: DAT DUS
Dat Dus is een fictiepodcast voor mensen die van keukentafelpodcasts houden. Geinspireerd door het genre Mumblecore nemen makers Dennis Gaens, Martin Rombouts en Jozien Wijkhuis je mee in de levens van Robin, Niek en Jos. Onder begeleiding van de Podcastclub luisteren we samen naar de ’nul’ aflevering waarin we kennismaken met de personages en het productieproces induiken.

Koop hier een kaartje voor het avondprogramma.