Het Podcastfestival 2022 vindt plaats op 24 september in Groningen en op 30 september in Amsterdam. De edities in Utrecht en Rotterdam volgen later in het jaar.

Soms moet je een podcast even pauzeren. Omdat hetgeen dat je hoorde net te heftig was of juist zó tof dat je het meteen met anderen wil delen. Soms betekent een pauze dat je daarna de draad van het verhaal kwijtraakt, en soms kan pauzeren gewoonweg niet omdat je in een podcastbinge zit. De pauzeknop geeft luisteraars een bepaalde macht; zij bepalen wanneer de stiltes vallen. Maar ook podcastmakers kunnen in hun werk niet zonder pauzes, uitstel of momenten van rust. Stilte vertelt de luisteraar de oren te spitsen. Luister. Let op wat er nu gaat gebeuren.

Het thema van het Podcastfestival 2022 is: The power of pause. Deze vijfde editie van het Podcastfestival – een jubileumeditie! – nemen we een pas op de plaats. Een kleine onderbreking om terug te blikken op waar we nu staan. Het audiolandschap verandert met rasse schreden en groeit hard. In 2020 waren er voor het eerst een miljoen podcasts te vinden in de openbare podcastdirectories, in 2021 waren dat er al meer dan twee miljoen. Waar een paar jaar geleden nog iedereen alle podcasts op dezelfde plek vond en luisterde, zijn er nu heel veel verschillende (betaalde) luisterplatforms. De podcastwereld vercommercialiseert. Wat betekent dat voor de makers? En voor de luisteraars? Waar liggen de kansen en wie wordt er meegenomen in die ontwikkeling? Aan welke podcasts denken we als we terugkijken op podcastgeschiedenis?

Tijdens het Podcastfestival 2022 lassen we gezamenlijk een pauzemoment in om deze vragen te onderzoeken. Want één ding is zeker: na een stilte, komt er geluid.

FAQ


Wanneer vindt het Podcastfestival 2022 plaats?

Het festival vindt plaats op 24 september in Groningen en op 30 september in Amsterdam. De edities in Utrecht en Rotterdam volgen later in het jaar.

Wanneer wordt het programma bekendgemaakt?

Een deel van het programma is bekend en te vinden op deze pagina. In de loop van augustus wordt het programma verder aangevuld.

Wat voor tickets zijn er te koop?

Voor het avondprogramma in Groningen op 24 september is een apart ticket te koop. De conferentie in Amsterdam op 30 september bestaat uit twee tracks en als je een ticket koopt, kun je aangeven welke track je zou willen volgen. Voor het avondprogramma in Amsterdam (eveneens op 30 september) koop je één ticket, waarmee je meerdere onderdelen kunt bezoeken.

Hoe zit het met toegankelijkheid?

We doen ons best zo veel mogelijk mensen te verwelkomen op het festival. Alle informatie over toegankelijkheid per locatie vind je op deze pagina.

Is er ook een Engelstalig programma?

Een deel van het programma zal Engelstalig zijn, zoals één tracks van het conferentieprogramma op vrijdag in Amsterdam. Daarnaast zullen enkele liveshows ook Engelstalig zijn.

Worden programmaonderdelen ook gestreamd?

De programmaonderdelen worden niet live gestreamed, tenzij er nieuwe maatregelen komen en we (gedeeltelijk) digitaal gaan festivallen.

Zijn er kluisjes?

In zowel het Forum in Groningen als de Tolhuistuin in Amsterdam zijn er kluisjes te vinden.

Ik heb een andere vraag

Mail dan naar info@podcastnetwerk.nlHet Podcastfestival 2022 is een initiatief van het Podcastnetwerk en wordt mede mogelijk gemaakt door de European Cultural Foundation, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Gemeente Amsterdam Stadsdeel Noord, Glom Groningen, Kunstraad Groningen en het Internationaal Bezoekersprogramma van Het Nieuwe Instituut. Het programma wordt gepresenteerd in samenwerking met PodGront, Forum Groningen, Tolhuistuin, Are We Europe en Stichting Wijsneus.