Programma Podcastfestival 2022


Bekijk hieronder het programma per stad en koop snel je kaartjes! Voor de avondprogramma’s in Groningen koop je één kaartje en voor de conferentie koop je een kaartje voor de track die je wil volgen.

24 september
Forum Groningen


Parels uit het Noorden (overdag)

Welke parels uit het Noorden mag je dit jaar absoluut niet missen? Samen met de makers duiken we in spannende zoektochten, artistieke producties en het nieuwe genre van de tuinierpodcast. Ben je zelf maker? Dit is je kans om andere verhalende podcastmakers uit het noorden te ontmoeten!

Installatie: Rouwen als landschap (overdag)

Iedereen rouwt op zijn eigen manier, wordt er vaak gezegd. Maar is rouwen eigenlijk wel uniek? In deze experimentele audioproductie onderzoekt PodGront samen met Krina Huisman het landschap van de rouw. Hebben mensen met verschillende culturele achtergronden een andere rouwbeleving? Is onze gangbare opvatting over rouw wel inclusief genoeg? Je maakt een fysieke reis door het bestaande beeld van rouwen en stuit op verschillende inzichten over rouw, verdriet en verwerking.

Installatie: Eén en al oor (overdag)

Literatuur om naar te luisteren en die niet op papier kan bestaan. Stap in deze audiobeleving en luister naar verhalen waarin een leven begint, je kennismaakt met de familie Kockelkoren, een Mariabeeld huilt, een spook door Parijs dwaalt en er een antwoord wordt gezocht op de vraag: waar is het licht? Met luisterliteratuur van Anne Eekhout, Jonathan Griffioen, Valentijn Hoogenkamp, Vincent Kortmann en Moya De Feyter.

Theatershow DAMN HONEY – ZELF WETEN
20:00 - 21:30

Je ‘probleemzones’ moeten verbergen. Dat seks om de man draait. Dat het je eigen schuld is als je in je bil wordt geknepen.

Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen, de founding mothers van DAMN, HONEY de podcast, zijn er klaar mee. In deze voorstelling over shit waar je als vrouw van deze tijd mee moet dealen, schoppen ze dit soort misverstanden met verve voor je onderuit. Aan de hand van hun eigen ervaringen laten ze zien hoe absurd sommige dingen zijn die we met z’n allen als doodnormaal beschouwen. Marie Lotte en Nydia breken dwars door alle taboes heen en praten open over alles waarvan ze vroeger dachten dat Niemand Dit Ooit Te Weten Mocht Komen, in de hoop dat jij je minder alleen voelt. Verwacht een carrousel aan slecht geacteerde sketches, veel zelfspot, een lach en misschien zelfs een traan.

Tickets voor de theatershow zijn hier te koop.


30 september
Conferentie TOLHUISTUIN Amsterdam


Geld stinkt niet (NL)
10.00 - 17.00

Sinds de vorige editie van het Podcastfestival is het podcastlandschap enorm veranderd. In alleen al een jaar hebben er grote verschuivingen plaats gevonden in de markt. Hoe ga je daar als (onafhankelijke) maker mee om? Hoe versterk je je positie ten opzichte van gesloten platformen? En wat zeggen de cijfers eigenlijk over de trends van de afgelopen jaren? Over cijfers gesproken… Hoe begroot je je eigen show? En hoe zorg je ervoor dat je onderaan de streep wat leuks overhoudt?

Dit alles (en meer) leer je op de conferentie. We zorgen snel voor een overzicht van de concrete tijden. Houd de site in de gaten voor een ticket!

Crossing borders, creating communties (ENG curated by Are We Europe) 10.00 - 17.00

Together with our dear friends from Are We Europe, we’ve curated a great track specially for podcasters across Dutch borders. Not to worry, Dutchies, you’re still very much invited (just know that this is an English-spoken program). We’ll have great international guest from all over Europe, providing you with in-depth knowledge of their productions. How do you make sure your podcast is inclusive (i.e. suitable for those with impaired hearing)? And what about incorporating silence in an audio-only experience like podcasts? Furthermore, we’ll host a panel filled with the who’s who of the international podcastworld on ‘Creating Communities across Borders’.

Excited? Tickets will be available in the near future. We’ll provide a time schedule very soon.

Masterclass Avery Trufelman

Hoe kom je op een goed podcastidee? Waar zoek je en hoe maak je die ideeën scherper? In deze masterclass vertelt Avery Trufelman (bekend van de podcasts 99% Invisible, Articles of Interest en Nice Try!) hoe ze de wereld om zich heen – van films die ze ziet, boeken die ze leest of mensen die ze spreekt op feestjes – verwerkt in haar pitches. Daarnaast vertelt zij over haar interviewtechnieken en welke ongeschreven regels ze soms breekt om de beste tape te krijgen. Deze masterclass is te bezoeken voor deelnemers van beide tracks.

Kinderconferentie 15:30 - 17:00

Kinderpodcasts groeien (net als kinderen zelf) als kool. Niet meer dan terecht dus dat deze mini-makers hun eigen mini-conferentie krijgen. Samen met onze vrienden van Stichting Wijsneus hebben we een mooi programma gecureerd. Hoe klinkt audio bijvoorbeeld in een hele kleine ruimte? Of juist een héle grote? En kijk maar uit, want na de workshop interviewtechnieken lopen er een aantal mini-professionals rond om jou de hemd van het lijf te vragen.

Benieuwd naar het programma? Houd in de week van 15 augustus deze website in de gaten: www.sterrenmakers.nl.


30 september
avondprogramma Tolhuistuin Amsterdam


Wereldpremière ‘Wie is Emmy?’

Op zoek naar een scoop? We hebben ‘m voor je. Op het Podcastfestival zullen makers Nikki Dekker en Daan Windhorst de eerste fragmenten van Wie is Emmy? laten horen. De live performance zal een exclusieve ervaring worden voor de gelukkigen die erbij zijn.

Meer weten? Houd dan deze site in de gaten.

Liveshow curated by Are We Europe
19.00 - 20.30

This show is specially curated by our friends from Are We Europe. They’re an independent media that (re)discovers our ever-changing continent. While headlines obsess over borders, they reach across them. Which will also be true for this liveshow.

Curious? Keep an eye out for our official announcement!

Liveshow De Genderkwiebus Podcast

Transgender? Meer dan twee genders? Non-binair? Of toch genderneutraal? Transities en genderteams? Hij/zij/hen/huh? – In De Genderkwiebus Podcast komt het allemaal aan bod. In deze podcast praat host Nanoah Struik ronduit over gender, expressie, identiteit, transities, trans zijn en nog veel meer. Enerzijds in educatieve afleveringen, anderzijds in ervaringsverhalen van mensen uit de fantastisch mooie trans community. Van trans joy tot genderdysforie, van terfs tot allies & van zoekende naar zekerheid: welkom bij de liveshow van De Genderkwiebus Podcast!

Liveshow Avery Trufelman
19:30 - 21:00

Avery Trufelman presenteert tijdens het Podcastfestival een liveshow van een van haar podcasts. Binnenkort meer hierover!

Dit programma wordt gepresenteerd in samenwerking met het John Adams Institute.

Het bezoek van Avery Trufelman wordt mede mogelijk gemaakt door het Internationaal bezoekersprogramma van Het Nieuwe Instituut met steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.